Èxit i bon ambient a la Xerrada dels 20 Anys Ganàpies

El passat dijous 5 de març va tenir lloc un nou esdeveniment especial dels actes del 20è Aniversari dels Ganàpies de la UAB. Durant aproximadament dues hores, Ganàpies i Ganapiots de diferents fornades es van reunir per explicar anècdotes i records sobre la vida Ganàpia.

Els ponents convidats van ser Sergio Quesada (actual cap de colla), René Pedrosa, Alaitz Zabala, Eva Espadaler, Joan Anton Velilla “Juanele” i Joan Rubió. La majoria d’ells van participar activament ja que van ser Caps de Colla.

La Xerrada va començar amb el Joan Rubió, un dels membres fundadors de la Colla. Primerament, va explicar com es va formar la Colla i quin era el context i la realitat d’una colla castellera universitària en aquells temps. A mesura que les seves paraules sortien de la seva boca, estic segur que a la majoria dels assistents ens hagués agradat viure aquella època. Les seves petites històries van resultar molt divertides i sobretot van constatar la dificultat de viure en un món amb Guàrdies Civils, i sobretot sense telèfon mòbil. Va concloure la seva participació mostrant un llibre que recull fotografies dels 20 anys d’història de la Colla. Aquest llibre es podrà comprar a través d’Internet i properament farem accessible un enllaç per poder adquirir-lo.

Tant l’Alaitz com l’Eva van destacar el paper de la canalla en els inicis de la Colla i el paper de l’aconxaneta ja que en aquells temps no es feien els castells com ara. Va costar molt arribar a completar un castell complet, com li deien aleshores.

Tant el René com el Juanele ja no formen part de les primeres fornades de Ganàpies. Els dos van fer menció en què la Colla ja no era només festa, si no que també hi havia ganes de fer grans castells i de fer-los bé, apel·lant a l’esperit d’autosuperació inherent al món casteller i a la presència de molts bons castellers durant aquells anys. Una de les parts més divertida de la tarda va ser el seguit d’històries del Juanele que va viure durant la seva etapa amb la camisa blava.

Abans d’acabar, el Quesada va fer una breu participació explicant que era per ell ser Ganàpia. Com a Cap de Colla actual va fer una comparació entre els castells des dels inicis fins arribar a coronar un castell amb folre i descarregar un 9 de 6.

Finalment, l’acte va concloure amb una tertúlia oberta a la participació de tots els assistents, que posteriorment van compartir un pica-pica en acabar l’esteveniment. Els assistents van marxar amb un somriure fruit d’haver passat una tarda agradable.

Adrià Hernàndez

20150305_171022

IMG_4874

Fotografies: Yeray López i Mariona Serra